Waarom geen vlees?

Eigenlijk weet ik niet eens meer zo goed waarom ik nou besloot vegetariër te worden, 22 jaar geleden. Het leek me wel zo aardig, denk ik. Ik hield van dieren en had niet het idee dat koeien, kippen en varkens nou echt de kans kregen om het een beetje aangenaam te hebben in hun leven. Het was ook niet echt een opoffering, behalve spekpannekoeken met stroop vond ik vlees ook niet heel lekker. Van m'n ouders kreeg ik een boek over vegetarisch koken. Daarin stonden recepten voor gevulde paprika en linzenburgers en dat was het dan, exit vlees, en een paar jaar daarna ook vis, uit mijn leven.

Inmiddels is die keuze wat bewuster. Toen ik me de afgelopen jaren eens wat meer begon te verdiepen in onze voedselindustrie en eetgewoontes kwam ik eigenlijk alleen maar meer redenen tegen om vlees en vis te laten staan.Dit zijn ze op een rijtje:

1 Holle bolle Gijs versus hele dunne Gijs
 Om één kilo vlees te produceren, is maar liefst tien kilo plantaardig eiwit nodig. Koeien en varkens eten voer van soya, mais en allerlei ander voedsel dat het heel prima zou doen in de magen van mensen.  Zo ontstaat er een behoorlijk scheve verdeling in het voedsel van de wereld, want raad eens waar veruit de meeste vleeseters wonen? Jawel, hier in het rijke westen. En raad eens waar de meeste mais en soya vandaan komt? Inderdaad...uit veel minder rijke landen in Afrika en Zuid-Amerika. Zo kunnen er hongersnoden heersen in landen waar in principe genoeg te eten is, maar wat door grote multinationals hierheen wordt verscheept en in onze Hollandse koeiemagen verdwijnt. Tja...


2 Zonder bomen geen bos
En zo komen we gelijk bij puntje twee waar hele stukken eeuwenoud regenwoud wordt gekapt ten gunste van de soyateelt voor de  vleesindustrie. Is jammer...toch?


3 And the winner is...
Wist je dat de vlees- en zuivelindustrie hoog op de eerste plaats staat van vervuilende industrieën? Dus niet de transportsector, met vliegtuigen en vrachtwagens en alles erop en eraan, of de chemische industrie... nip, ons eigen varkenslapje en rundergehakt zijn de grootste vervuilers! Dit is ook met name te danken aan het eerste punt, want het kost nogal niet wat aan landbouwareaal, transport en brandstoffen om dat allemaal op je bordje te krijgen!

4 Best wel zielig
Okee, een principieel puntje, maar ik vind dat er nogal een gat gaapt tussen de manier waarop wij als volkje omgaan met onze honden, katten, konijnen en cavia's en met onze koeien, kalveren, kippen en biggen. Terwijl we de eerste lekker vertroetelen, betuttelen en emotioneel heel veel waarde aan hechten, vinden we het blijkbaar maatschappelijk aanvaardbaar dat andere dieren als industrieel product worden gebruikt. Jonge haantjes die levend in de vermaler verdwijnen, kistkalveren die nooit mogen bewegen omdat hun vlees anders niet wit genoeg, kippen wiens snavel wordt  afgehakt, biggen die zonder verdoving worden gecastreerd. En dan hebben we het nog niet over het feit dat we deze dieren dwingen te leven en sterven in omstandigheden, nou ja....je zou het zelf  misschien ook niet zo gezellig vinden. Geef toe, reincarneren als legbatterijkippetje...aanlokkelijk? Neuh...

5 Zo sterk als een os
   Het grootse argument om vlees te eten is dat het gezond zou zijn. Zonder al die eiwitten uit vlees, eieren en kaas zouden wij mensen als weke poppetjes door het leven stumperen. Helaas voor de trouwe volgelingen van deze filosofie blijkt inmiddels uit steeds meer studies dat mensen die een plantaardig dieet volgen, zoals vegetariërs en veganisten vaak gezonder zijn, ouder worden en minder vatbaar zijn voor degeneratieve aandoeningen als hart en vaatziektes en kanker*. Volwaardige eiwitten zitten ook in plantaardige producten als peulvruchten en (kiem)groentes, maar dan zonder de slechte vetten waarvan je hoge bloeddruk en een hoog cholesterol krijgt. Kijk eens naar een flinke stier, of naar een gorilla, allebei dieren voor wiens spierballen je wellicht een blokje om zou lopen en toch allebei vegetariers! Dus....WROOAAAHHH!


6 Goede vis is geen vis
Ik at nog vis tot ik in Spanje op bezoek was en een visser tegenkwam. Hij liet me de tonijnvangst zien. Ze waren best klein, vond ik. Dat klopte, zei de visser, ze vingen bijna nooit meer volwassen exemplaren, dat was echt een bijzonderheid. Oh eh ...aha, en toch doorvissen? Niet logisch, maar ja...ook een Spaanse visser moet eten.
Inmiddels wordt langzaam steeds duidelijker hoe enorm belangrijk onze oceanen zijn voor de toekomst van onze planeet, maar ook hoe  we in rap tempo onze zee aan het verknallen zijn, onomkeerbaar. Een goed boek hierover is "Wat is er mis met vis?" van Dos Winkel. Als onderwaterfotograaf zag Dos Winkel het leven in de zeëen dramatisch teruglopen door het verdwijnen van de kraamkamers van de zee: de mangrovebossen en koraalriffen, door overbevissing en vismethoden als de boomkor, die het kwetsbare biologische evenwicht verstoren. De productie van visoliecapsules die zouden beschermen tegen hart- en vaatziekten trekt een enorme wissel op de vispopulatie. De zee raakt leeg! Dit probleem, de uitleg over Omega 3 en Omega 6 vetzuren, gezondheidsclaims over (vette) vis en  visolie samenhangend met de vervuiling van de wereldzeeen, de pijnlijke dood die vissen sterven enz. worden door Winkel en een aantal andere auteurs helder uitgelegd. Na het lezen van dit boek geloof je helaas ook niet meer dat er zoiets als 'verantwoorde vis'  bestaat...* Een van die studies is bijvoorbeeld de 'The China Study' van Colin Campbell PhD.

Comments