fermenteren-kun-je-leren

Fermenteren kun je leren!
gastworkshop Christian Weij(puur-E)


Woensdag 9 oktober
19:30 tot 22:30
Kosten:40,-


NOMA maar mee...
Sinds de Scandinavische keuken wereldwijd veel lof oogst door allerlei lokale en seizoensgebonden producten op traditionele wijze te fermenteren, staat dit proces weer volop in de belangstelling. En terecht, want het is leuk, lekker en enorm gezond!

Fooddesigner en kok Christian Weij van Puur-E in Wageningen is al geruime tijd bloedjefanatiek aan het experimenteren met allerlei fermentatieprocessen. Hij ging zelfs de kunst afkijken bij Noma in Kopenhagen, het restaurant wat al jarenlang wordt uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld! Tijdens de workshop trekt Christian al zijn potjes voor je open, laat je alles proeven en maakt hij je bekend met een aantal belangrijke basisprincipes van fermentatie. Natuurlijk slaan we zelf ook aan het fermenteren; zo maken we gemberbier, onze eigen boter en je gaat naar huis met een mooie pot groente naar keuze.

Say cheese!
Fermentatie is het bewaren en veranderen van voedsel onder invloed van bacterien, meestal melkzuurbacterien. Nog steeds een verrassend groot deel van onze voeding bestaat uit gefermenteerde produkten, vooral de lekkerste: Denk aan kaas, bier, wijn en brood, maar ook lekkere azijnen, yoghurt en boter. De meest bekende gefermenteerde groente is zuurkool, maar de varianten die je in de winkel koopt zijn vaak nog een beetje aangezuurd voor extra smaak. Zelf je eigen groentes fermenteren biedt een oneindig scala aan lekkere smaken en structuren.

Allemaal beestjes
Sinds Louis Pasteur ondekte dat we ziek worden van virussen en bacteriƫn, hebben deze laatste niet meer zo'n lekkere reputatie. En dat is jammer, want pas nu komen we er steeds meer achter hoe belangrijk ze eigenlijk voor ons zijn! Het eten van gefermenteerde groentes, zoals zuurkool, is een fantastische probiotica en daarmee erg goed voor onze darmflora. In de wetenschap staan onze darmflora de laatste jaren erg in de belangstelling, recente onderzoeken wijzen uit dat deze verrassend veel invloed hebben, niet alleen op onze spijsvertering, maar ook op zaken als depressie, migraine en onze aanleg om dik te worden. Het dagelijks eten van bepaalde gefermenteerde producten wordt inmiddels zelfs gerelateerd aan het verbeteren van autisme en ADHD bij kinderen.


Schrijf je in via info@dekeukenvanmevrouwdeboer.nl


Meer info over Christian Weij en zijn fantastische Pop-up Restaurant
met lokale producten vindt je op http://www.puur-e.nl/
Comments